Signatári v utorok zalobujú za centrá voľného času u ministra

06.09.2010 Celý región

Bratislava 6. septembra (TASR) - Ministra školstva Eugena Jurzycu navštívia v utorok (7. 9. ) signatári výzvy za spravodlivé financovanie a zachovanie systému záujmovej činnosti žiakov, bojovať budú za centrá voľného času ...
Tým totiž podľa signatárov hrozí, že v mestách a obciach, ktoré majú tieto strediská, dôjde k masívnemu výpadku financií. To môže negatívne postihnúť okolo 300.000 detí, ale aj 2000 profesionálov, ktorí s nimi pracujú.

\"Kameňom úrazu\" je nariadenie bývalej vlády, ktorým sa má od 1. januára 2011 zmeniť financovanie týchto zariadení. \"Nariadenie predstavuje riziká likvidácie existujúcich centier voľného času a vážne obmedzenie činnosti základných umeleckých škôl a školských stredísk záujmovej činnosti v 170 obciach v SR, \" tvrdia signatári.

Obce a mestá by mali podľa nariadenia dostávať peniaze len na deti od 5 do 14 rokov. Doteraz získali financie podľa počtu detí v samotných centrách a školských strediskách záujmovej činnosti. Signatári sa tiež obávajú, že obec nebude mať zdroje ani záujem financovať svoje centrá a strediská.

Nariadenie ďalej podľa kritikov drasticky obmedzuje záujmové vzdelávanie a úplne vynecháva cirkevné a súkromné zariadenia. \"Limituje výber krúžkov na jeden pre každé dieťa. Tým diskriminuje talentované deti pri výbere viacerých aktivít, odborov či krúžkov. \"

Zástupcovia signatárov požiadajú ministra, aby inicioval zmenu kontroverzného nariadenia vlády, umožnil vyvolať odbornú diskusiu k problematike financovania záujmových činností a umeleckého vzdelávania a až na základe odbornej diskusie navrhol systémové legislatívne úpravy.
 

Vyberte región